Chanson de Geste

ChansonDeGeste is een Ballet gebaseerd op een verhaal zoals dat werd verteld door vroeg middeleeuwse troubadours. Zo verteld zo’n troubadour op een marktplaats een verhaal van over een schat in een ver land. De hoofdrolspeler William heeft wel zin om de schat te gaan zoeken en besluit woord bij daad te voegen.

Maar hij mag niet alleen gaan, maar een trouwe vriend Tom vindt dat hij best ook wel mee mag, al is hij nog maar klein. Ze gaan dan ook inderdaad op weg en de reis voert over zee, over vreemde landen, over bergen en sneeuwstormen. En passant moeten ze ook nog vechten tegen een draak, waarbij de jonge Tom helaas overlijdt.

De troubadour blijkt meer dan een verteller en helpt hen onderweg. Zo brengt hij hen naar het hof van een wijze koning, die hen vertelt waar ze moeten zoeken. Dan vindt William de schat inderdaad, maar deze bestaat niet uit rijkdom, maar wijsheid in de vorm van een roos.

Het verhaal is heel losjes geinspireerd door de vroeg middeleeuwse figuur van Guillaume de Gellone een verre voorvader van Willem van Oranje. Het is ballet is daarom in 2008 ook aan Willem Alexander toegewijd..De muziek met de vertelling van de avonturen van de hoofdpersoon door leerlingen van De Muziek Experience is voor een klein kamer orkest geschreven door Art Zegelaar.. Daarbij was bepalend dat alle gebruikte instrumenten in de vroege middeleeuwen al in gebruik waren.

1 Reactie

 1. Reactie van een collega:
  – Weet niet of zo bedoeld (of speciaal geschreven voor kinderen), maar dat is wat ik het allermooist vindt; je niet-aflatende, zeer belangrijke toewijding mbt het faciliteren van podia voor kinderen.
  – Maar ook complimenten voor je toewijding mbt het afronden van een volledig ballet, waarvan de muziek volgens mij mogelijk ook voor professionele dansers ingezet zou kunnen worden.
  – Verder over de compositie zelf. Ik heb ook aspiraties voor orkestwerken maar ben daar nog lang niet en kan overzien hoe complex het is, dus ik vind het om te beginnen een erg knappe technische prestatie, met recht iets om trots op te zijn.
  – Mooie melancholische melodieën met afwisseling panfluit en harp (Sea Voyage, Storm), mooie alternatieve melodieën in The Cottage and The Palace en The Jester, en – voor zover ik heb kunnen inschatten – geslaagde inzet van de middeleeuwse instrumenten.
  – Misschien hier en daar een tikje eentonig. Mogelijk een uitdaging voor een volgende keer.
  – Ook grote waardering voor de inzet en creativiteit van Alys Hughes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.